Hoppa till innehåll

Mer makt till Frontex

29 juni 2009

I höst ska Sverige leda förhandlingarna om hur EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik ska se ut de kommande fem åren. Syftet är att göra Europas asylpolitik både mer rättsäker och likartad länderna emellan under det så kallade Stockholmsprogrammet. Som det ser ut idag kan en asylsökande riskera att få helt olika behandling av sin ansökan beroende på vilket land han eller hon anländer till först. Den gemensamma asylpolitiken ska minska skillnaderna mellan länderna så att en asylsökande får en rättsäker behandling oavsett vilket EU-land personen kommer till. Många politiker som uttalat sig i frågan pratar om att skapa en mer solidarisk asyl- och migrationspolitik inom unionen.

Men samtidigt innehåller den nya EU- politiken flera förslag på hur man ska förhindra illegal migration. Bland annat vill man förstärka gränsbevakningsbyrån Frontex möjligheter att samarbeta med utomeuropeiska länder för att mer effektivt kunna sända tillbaka illegala migranter till länderna de kom ifrån. Eftersom personer med starkt skyddsbehov och flyktingar ofta tar samma väg över vattnet som övriga migranter, kan en hårdare gränsbevakning drabba dem också.

Frontex har under de senaste åren kritiserats hårt för sitt arbete. Amnesty International har i ett flertal rapporter kartlagt hur gränsbevakningsbyrån deltagit i operationer som brutit mot asylrätten eftersom man skickat tillbaka skyddssökande innan de ens nått europeiskt vatten. Frontex försvarar sina aktioner med att de försökte rädda liv genom att man övertalade de migranter som befann sig till sjöss att vända tillbaka för att de inte skulle riskera sina liv i osäkra båtar över Medelhavet. Men de redogör inte för hur migranterna togs om hand eller huruvida de var skyddsbehövande eller inte. Nu pågår det visserligen redan samtal och satsningar på EU-nivå som ska leda till att Frontex personal blir ordentligt utbildad i de regelverk som gäller asylrätten. De ska bli bättre på att skilja mellan vem som är skyddsbehövande och vem som vill till EU av andra skäl. Men under de år byrån funnits har ändå tusentals människor i nöd skickats tillbaka till osäkra platser.

En annan flyktinggrupp som kommer växa under kommande år är de som flyr på grund av klimatet. Det kommer inte bara handla om människor som flyr på grund av tsunamivågor och översvämningar, utan även de som spontanmigrerar eftersom de saknar möjligheter att försörja sig i hemlandet på grund av klimatförändringar. Och i många fall är det EU- politik som faktiskt bidragit till att människor tvingas fly, nu senast de fiskelicenser som bland annat Spanien och Frankrike köpt i Västafrika. Stora EU-trålare har fiskat upp hela länders bestånd vilket lett till att inhemska fiskare inte längre kan bo kvar. Som det ser ut idag så kan även klimatflyktingar skyddas av konventioner, men om de väljer att spontaninvandra till EU för att kunna arbeta, så kommer inte ens den utbildade Frontexpersonalen låta dem stanna. För trots allt prat om ett öppnare Europa som ska vara tillgängligt för arbetskraftinvandrare så sänder Blue card-direktivet och kampen mot illegala migranter en tydlig signal: Vi öppnar bara dörren för de som kan stärka den europeiska ekonomin och redan utbildats i hemlandet.

Det ska bli intressant att se hur Billström och Reinfeldt tar ställning till de här frågorna i höst. Regeringen pratar om att öppna för en större arbetskraftinvandring och nu senast om cirkulär migration och kunskapsutbyte med fattiga länder.Men som i många tidigare fall riskerar Sverige att ta ett steg tillbaka på områden vi är ganska bra på i jämförelse med andra EU-länder. Kanske kommer vi också att sälla oss till dem som fiskar ut andras hav och plockar russinen ur kakan i migrationsströmmarna som vi själva åsamkat.

Andra bloggar om migrationspolitik, EU-ordförandeskapet, Frontex, Stockholmsprogrammet och klimatet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: