Skip to content

Varför accepterar vi en politik som dödar?

17 april 2009

I onsdags var jag och lyssnade på Re:orients samtalsserie Migration – Global utmaning. Temat för kvällen ”Varför accepterar vi en politik som dödar?” ringade in det dilemma det rika Nord står inför just nu. Är vi egentligen beredda att ge upp en politik som gjort sig beroende av en lågavlönad svart sektor av anonyma papperslösa?

Det mest talande exemplet kom från Zenia Hellgren, som just skriver på sin avhandling om spanska migranters självorganisering. I Spanien beräknar man att ca 25% av deras totala ekonomi utgörs av en svart marknad. Samtidigt ligger landets arbetslöshet på över 10% och uppskattas med krisen nästan fördubblas. Hur hänger detta ihop?

Enligt Zenia Hellgren har man helt enkelt vant sig vid att vissa arbeten utförs för ett billigt pris och framförallt, inte av spanjorer. Det innebär att väldigt många också stannar länge vid universiteten eller bor hemma hos mamma tills de är 35 eftersom de inte kan tänka sig att ta ett skitjobb. Anlägger man dessutom ett intersektionellt perspektiv på den spanska arbetsmarknaden, så blir stituationen ännu mer otrevlig att tänka på. Den här stora, arbetsvilliga, rättslösa och utnyttjade gruppen är också de som möjliggjort spanska kvinnors utträde på arbetsmarknaden och till bättre jobb. Kanske är det inte så konstigt att vi accepterar en sån här politik trots allt.

När det var dags för frågestund var en man i publiken irriterad över forskarna i panelen. Han tyckte att de slingrade sig, att de inte gav ett ordentligt svar på hur man skulle kunna motverka den här utvecklingen. För deras svar var egentligen att den enda möjligheten till förändring fanns i en global rättvisa där ingen skulle behöva lämna sitt land mor sin vilja överhuvudtaget (detta är för övrigt något som ofta tappas bort i debatten: att ingen vill behöva lämna sitt hemland eller sina barn och leva i ett limbotillstånd bara för att kunna skicka pengar till en familj i fattigdom. Europa är inte vägen till lycka utan den enda utvägen, ändå verkar det som att våra politiker är villiga att göra allt som står i sin makt för att utmåla dessa människor till någon slags ”säkerhetsrisk” för landets framgång).

Men just det här är ju också dilemmat. För vad kan forskarna egentligen svara mer? Världen är ojämlik och tills det förändras kommer flyktingvågorna inte minska. Vi HAR vant oss vid att vissa människor utför vissa arbetsuppgifter som vi inte själva är intresserade av att göra. EU:s politiker talar också om vikten av en global uttjämning. Men vad gör man för att hjälpa länder att bygga sig starka i Syd? Afrikanska länder töms på de få läkare och akademiker som finns där eftersom de är efterfrågade i Europa. De får stanna som flexibel arbetskraft men inte som medborgare. Brain drain för hela slanten.

För varje inlägg jag skriver i ämnet känner jag att det finns tio till att skriva. Det finns så många fler stenar att lyfta på. Re: orient ordnar ett sista samtal på temat om två veckor. Kom dit ni också.

(Fler bloggar om papperslösa, migration och EU.)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: