Skip to content

Vi äter upp hela havet!

28 februari 2009

I veckan visade Uppdrag granskning ett väldigt välgjort reportage om laxodlingens effekter på havsmiljön. Alla som på något sätt är miljöintresserade borde verkligen ta sig tid att se programmet! För det många konsumenter inte känner till är att den odlade laxen, som ju framhålls som det goda alternativet för den medvetna konsumenten, istället bidrar till den redan pågående utfiskningen av våra hav.

För att möta den allt större efterfrågan på odlad lax så länsas nu hela kustremsor på småfisk som mals till pellets och slutligen göder upp den fina fisken. Och effekterna blir katastrofala. Det krävs nämligen 2,5 kilo fisk för att producera 1 kilo lax, vilket innebär att vi får mindre fisk i haven ju mer lax vi odlar!

Eftersom marknaden pressas till bristningsgränsen för att producera ännu mer lax, så har det lett till att flera av de fisksorter som används till pellets också blir utfiskade eller fått svårt hotade bestånd. Många av fisksorterna är dessutom fin matfisk som istället för att kunna mätta många munnar på en gång, nu mals ner till foder och slösas bort för att kunna möta Svenssons nyvunna behov av lax.

Det som är extra tragiskt i den här historien är att hela ekosystemen i haven hotas av den här industrin. För eftersom vi redan fiskat sönder rovfiskbestånden (av till exempel lax, svärdfisk och torsk) och nu begett oss ännu längre ner i näringskedjan till småfisken, så påverkas så extremt många fler djur. En forskare i programmet liknade näringskedjan vid ett hus. För när man tar bort näringsbasen av småfisk så är det som att ta bort hela första våningen av ett hus. Allt rasar samman i havens och kusternas ekosystem.

Det pågår mycket forskning på hur man kan lösa problemet och det finns alternativ redan nu, för om man ger laxen vegetabiliska pellets så ges ju haven en chans att återhämta sig. Men när laxen inte längre matas med fiskpellets, så sjunker också halterna av de nyttiga omega 3-fetterna i fisken. Eftersom dessa fetter till stor del använts för att marknadsföra laxen som nyttig, så är de största producenterna ju kanske inte direkt ivriga att helt överge fiskfodret även om det i långa loppet skulle vara billigare både för dem och miljön. Ett vettigt alternativ är att ge den odlade laxen fiskrens från den övriga industrin. På det sättet får laxen i sig omega 3-fetter och vi ägnar oss inte åt ett lika stort resursslöseri.

Vi förstör verkligen våra hav! Min klimatångest bara tilltar och jag får en klump i magen av att försöka komma på något att äta som inte förstör för människor, djur och natur. Än så länge står det still.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: