Skip to content

I efterdyningarna av skandalerna i Rosengård

20 februari 2009

Förra veckan skulle vi skriva en krönika i skolan. Jag skrev om det som var mest aktuellt just då – polisrasismen i Rosengård. Här kommer en lite längre version av den texten:

Rasistiska poliser finns inom hela kåren – inte bara i Rosengård

”It’s just a few bad apples.” Så bortförklarades skandalen i Abu Ghraib när den uppdagades 2004. Den amerikanska administrationen skyllde snabbt ifrån sig och menade att det som hänt bara var några tanklösa fångvaktares felsteg. Bara några dåliga äpplen. Efter de senaste veckornas avslöjanden om rasismen i Rosengård låter det likadant från svenska politiker och polismästare. Problemet är bara några enskilda poliser som ännu inte fått värdegrundsträning. Men kan verkligen händelserna i Rosengård avfärdas så lätt när diskrimineringen verkar vara mycket mer utbredd än så?

Självklart finns det många bra poliser som vill väl. Sett till antalet ingripanden som varje dag sker utan problem, så kan inte hela kåren avfärdas som rasistisk. Men det som uppdagats i Rosengård bekräftar bara det som rapport efter rapport visar om den svenska polisen. I en utredning från 2005 slås det fast att invandrare löper en större risk att granskas av polisen, gripas, häktas och dömas till fängelse än en ”svensk” i samma situation (SOU 2005: 56). Forskningen visar att polisen utsätter vissa etniska grupper för större misstänksamhet och kontroll än andra. Man får helt enkelt finna sig i att granskas hårdare om man inte lyckas se tillräckligt ”svensk” ut. I utredningen finns flera exempel på hur poliser upprepande gånger sammankopplar vissa etniska grupper med kriminalitet. De beskriver romer som tjuvaktiga och muslimer som lögnare. Vid ett tillfälle dokumenteras hur en patrull spanar på en grupp gambier enbart på grund av deras hudfärg. Utredningen talar sitt tydliga språk. Diskrimineringen tycks vara både utbredd och välkänd inom poliskåren. Så varför pratar vi bara om Rosengård?

Efter de senaste veckornas händelser söker vi förklaringar till hur polisen kan bete sig såhär. Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att den ständiga fokuseringen på invandrare som bråkstakar bidrar till att en ond cirkel skapas (SvD 6 feb). För när invandrare undersöks som brottsbenägna och statistiken visar en överrepresentation av gruppen, så påverkar det polisens arbete. De förväntar sig att vissa grupper för med sig bekymmer. Därför hittar de gärningsmän där de förväntar sig att hitta dem, bland vissa folkgrupper och i vissa förorter.

Den här sortens forskning skulle också kunna ses som ett exempel på hur djupt rotad rasismen är i vårt samhälle. Rasismen har institutionaliserats så pass långt att ingen idag höjer på ögonbrynen åt att man faktiskt pekar ut och undersöker vissa folkgruppers brottsbenägenhet. För några decennier sedan användes liknande forskning till att undersöka andra marginaliserade samhällsgrupper. Idag ses det som naturligt att sätta ”invandraren” under lupp i forskningssammanhang eftersom samhället i övrigt bestämt sig för att misstänkliggöra denna samhällsgrupp. Självklart påverkas även polisen av detta. Att tro något annat är både naivt och oansvarigt.

Det är svårt att veta var man ska börja med sådana här problem. De berör ju egentligen så mycket mer än bara polisen. Men om vi överhuvudtaget vill få bukt med polisrasismen så krävs det först och främst att vi erkänner att diskrimineringen finns inom hela poliskåren, och inte bara i Rosengård. Vi kan inte längre ignorera rapporter om att en stor del av landets medborgare inte behandlas lika inför lagen. Några dåliga äpplen? Snarare en utbredd förruttnelse.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: